El tortell de Reis

Ja queda molt poc per tornar a viure una de les nits més màgiques de l’any, aquella on els Reis d’Orient recorren casa per casa repartint regals i llaminadures. Però, mentre ses majestats recorren la ciutat la vigília del 6 de gener, a Santacreu, treballem tota la nit per preparar el pastís més esperat de les festes nadalenques, endevineu quin és? Exacte: el tortell de Reis!

Aquest dolç típic té forma d’anella o cèrcol, la seva massa pot estar feta amb pasta fullada o brioix francès i pot anar farcit de massapà, nata, crema, trufa, melmelada o cabell d’àngel. En aquest post indaguem una mica més en la seva història i us expliquem com l’elaborem al nostre obrador.

L’origen del tortell és pagà, encara que avui en dia es gaudeixi durant el Nadal. Els romans el menjaven durant les seves celebracions en homenatge al déu Saturn, el protector de l’agricultura, on celebraven el final dels mesos foscos de l’any. Es tractava d’uns tortells rodons fets amb carabassa, mel, figues, dàtils… i contenien una fava que representava l’abundància i la prosperitat. Qui treia la fava podia governar com a rei o reina en clau d’humor durant els dies vinents.

Tot i que els ingredients i el seu significat han canviat, la seva forma continua sent rodona. Ara, qui troba la fava ha de pagar el tortell! A més, s’afegeix una altra figureta de ceràmica, normalment amb aparença de rei o reina, i a qui li toca s’ha de posar una corona daurada durant tota la celebració.

A Santacreu elaborem el tortell clàssic de brioix francès, fet amb massa mare i llarga fermentació i amb tres farcits diferents: amb massapà d’ametlla Marcona, amb nata i crema cremada o bé farcit només amb crema cremada. Es decoren tots tres amb fruites confitades, sucre perlat i trossets d’ametlla. A més, per garantir un producte fresc i esponjós, els coem durant tota la nit i el matí de Reis.

Volem que gaudeixis d’un producte 100% artesà. Saber que el nostre equip ha treballat intensament per oferir-te el millor tortell és garantia de la millor qualitat i d’un resultat extraordinari gràcies a la passió amb què s’ha preparat.

Recorda encarregar el teu amb 24 hores d’antelació com a mínim, t’esperem a la nostra botiga!